News (in Bulgarian)

edd-4615_289x376_fit_79e9cb9b1c

Фондация "Цанко Лавренов" подкрепя изложбата "Черно и бяло" в галерия "Лоранъ"

Фондация "Цанко Лавренов" ще предостави две творби от своят фонд за предстоящата изложба на Константин Каменов в галерия "Лоранъ". 
Едно от произведенията, фондацията вече експонира по време на изложбата "Малки истории", реализирана през м. февруари 2019 г. То представлява карикатура със сюжет , свързан с известния адвокат, журналист и политик от Демократическата партия Григор Василевкойто се обръща към солиден господин с цигара и бомбе, и ръкомахайки му казва: „Ей човече, четири години...ама питаш ли ме, душичката ми изгоря!”. Сцената е озаглавена „4 години управление Кьосеиванов“ и е свързана със събитията от 1939 г., когато още на  1. април  Григор Василев е един от поискалите оставката на целия кабинет на Георги Кьосеиванов,

Втората творба - една от най-новите придобивки на Фондацията обаче за първи път ще бъде показано пред софийската публика. Тя представлява автопортрет на карикатуриста - сюжет, по-скоро непознат на изследователите на неговото творчество. 

Очаква се изложбата "Черно и бяло", придружена от каталог с текстове на Елисавета Станчева, да бъде открита през м. март 2020 г.